Casa bioclimatică ALUMIL și workshop nZEB

Rezultate Apel de idei

Raportul juriului.pdf
Tabel de corespondenta.pdf

În perioada 18-19 octombrie 2021 a avut loc jurizarea proiectelor înscrise la Apelul de idei Casa bioclimatică Alumil, lansat oficial pe data de 29 iulie 2021 în cadrul Anualei de Arhitectură București 2021.

Apelul a fost rezultatul colaborării dintre Alumil România – promotorul apelului – și Filiala Teritorială București a Ordinului Național al Arhitecților România, prin Anuala de Arhitectură București 2021 – organizatori ai apelului.

 

Declarația Juriului – extras:

„În primul rând salutăm inițiativa Alumil România pentru lansarea acestui apel de concurs drept metodă de selectare a unor concepte actuale de integrare a produselor lor într-o arhitectură contemporană, sustenabilă și care să promovese o clădire performantă din punct de vedere energetic. Tematica aleasă, extrem de actuală datorită contextului legislativ jalonat de principii de reducere a consumului de energie și a emisiilor de dioxid de carbon – standardul nZEB, își propune recuperarea tradiției de a edifica prin redescoperirea conceptului arhitecturii bioclimatice. Dualitatea titlului repune în drepturi abordarea conceptuală a demersului arhitectural, atent la context și program, dar deschis către experiment și inovare.

Criteriile de jurizare au fost și ele bivalente, pe de o parte fiind abordarea tehnică, specifică principiilor enunțate mai sus, pe de altă parte fiind atenția pentru calitatea locuirii și prezentarea estetică a proiectelor, care își propuneau să îndulcească puțin din austeritatea conceptelor energetice.”

 

Joi, 21 octombrie, ora 17:30 a avut loc Festivitatea de Premiere a câștigătorilor Apelului de Idei care a fost găzduită în showroomul Alumil.

În urma jurizării au fost desemnate câștigătoare următoarele proiecte:

 

Premiul I în valoare de 5000 de euro – Proiectul cu nr. 50

AUTORI:
PINTEA RUBEN-OTNIEL
CO-AUTOR:
MAZARIANU DRAGOS-ANDREI

„Juriul a apreciat propunerea pentru că are valențe clare atât bioclimatice, cât și din punctul de vedere al conformării nZEB.
Volumetria este potrivită în raport cu tema și situl, deși puțin detaliată și nu se citește clar materialitatea.
Orientarea planurilor merită menținută pentru o lectură mai ușoară a intențiilor. Mobilarea merită mai mult studiu și detaliere.
O recomandare importantă a juriului este aceea că grafica generală merită îmbunătățită, fără a schimba piesele de concurs. Sugerăm anturarea / post-procesarea imaginilor, pentru o referință de scară umană, în conformitate cu cerințele din temă.” (extras din Raportul Juriului)

 

Premiul II în valoare de 3000 de euro – Proiectul cu nr. 54

AUTORI:
Guriță Andreea,
Stoicescu Robert-Gabriel

„Juriul a apreciat proiectul pentru că abordarea este creativă, iar propunerea răspunde temei și are valențe bioclimatice evidente. Sera este un punct forte al proiectului, deși geometria acesteia nu se închide în mod clar.
Propunerea este bine conformată din punct de vedere al proiectării în standardul nZEB, are detalii corecte și o grafică adecvată unui concurs de idee.
Grafica planului etaj putea fi mai prezentă, soluția nu se citește cu ușurință.
Secțiunea pare desenată în grabă, neavând detalii constructive și principii de conformare energetică care să reflecte performanța dorită” (extras din Raportul Juriului)

 

Premiul III în valoare de 1500 de euro – Proiectul cu nr. 58

AUTORI:
Matei Cristina și Crețu Mihai
CO-AUTOR:
Ploeșteanu Irina

„Juriul a apreciat în mod unanim că proiectul propune o abordare inedită asupra demersului arhitectural, care prioritizează experimentul în fața altor constrângeri funcționale sau tehnice. Casa este conceptuală, de idee, cu unele sacrificii asupra utilizării spațiilor, lucru reflectat inclusiv prin compromisurile pentru unele soluții de mobilare sau compartimentare ale spațiului.
Informația este excesivă pentru spațiul alocat pe planșe, uneori greu de urmărit și ușor confuză. Se recomandă o epurare a graficii dacă.Ventilația este corectă ca intenție, detaliile reflectă corectitudine în principiu, din punctul de vedere al conformării nZEB, dar lipsesc unele rezolvări tehnice care să le justifice sau completeze. Abordarea este corectă, dar insuficient susținută tehnic prin detalii.” (extras din Raportul Juriului)

 

Mențiune în valoare de 500 de euro – Proiectul cu nr. 53

AUTORI:
Panait Andra, Păduraru Cosmin,
Ambrosă Alexandru,
Șolcă Adina-Elena

„Juriul a apreciat prezentarea grafică a proiectului pentru că este spectaculoasă, apropiindu-se de cerințele de temă, dar volumul are multe gesturi formale, nejustificate din punct de vedere al performanței energetice.
Clădirea propusă are circulații mari, nejustificate funcțional, sunt multe spații neutilizate, depozitările și holurile au o pondere mai mare decât spațiile cu funcțiuni de locuit. Sunt multe intenții arhitecturale, cu justificări arbitrare, de exemplu terasa generoasă spre Est, nu spre lac, cu o umbrire decorativă
Comparativ cu amploarea volumetrică și planimetria generoasă, înălțimile spațiilor de locuit din etaj sunt destul de mici, cu impact direct asupra volumului de aer alocat fiecărei persoane.
Secțiunea pare desenată în grabă, neavând detalii constructive și principii de conformare energetică care să reflecte performanța dorită.” (extras din Raportul Juriului)