Casa bioclimatică ALUMIL și workshop nZEB
- Casa bioclimatică ALUMIL și workshop nZEB
- >
- Proiect nr. 53 – VE7523
Proiect nr. 53 – VE7523
Autori: Panait Andra, Păduraru Cosmin, Ambrosă Alexandru, Șolcă Adina-Elena
Prezentare generală:
„Casa cu atrium
Proiectul propus constituie o locuinta adaptata stilului de viata modern pentru o familie tanara cu doi copii, organizata atat dupa principii functionale, cat si principii bioclimatice.
Pentru a atinge un standard ridicat de eficiență energetică și confort, au fost folosite sistemele Alumil, care au permis suprafețe vitrate mari. Pentru zona de zi a fost folosit sistemul armonic SF85 cu 7 panouri, iar pentru atrium, sistemul glisant S440 cu două, respectiv trei panouri. Pentru restul tâmplăriei a fost folosit sistemul S77 datorită rezistenței termice ridicate a acestuia.
De asemenea, pentru realizarea controlului solar au fost folosite alte doua produse Alumil, sistemul de parasolare M5600 si pergola PG120P, care a constituit o metoda de acoperire elegantă a terasei de la etaj.
Organizarea spațiilor interioare are in vedere o orientare cardinală ideala a acestora. Astfel, bucataria, împreuna cu dormitoarele se deschid spre est, pentru a profita de soarele de dimineata, iar spațiile de zi se deschid spre sud, orientand privelistea catre lac. Vestul are un caracter mai opac, pentru a se evita posibila supraincalzire in dupa-amiezele calde de vară, iar nordul este complet închis, pentru a evita pierderile de căldură în sezonul rece.
Geometria casei este gandita după principii de design solar pasiv și permite o umbrire a suprafețelor mari vitrate din zona de zi în anotimpul cald, însă permite razelor de soare sa patrunda în anotimpul rece si sa incalzeasca spațiul interior. Pe nord, suprafața de anvelopanta este redusă.
Interiorul casei prezinta o serie de sisteme pasive care vor reduce consumul de energie necesar pentru încălzire, respectiv racire. Cel mai important element propus este atriumul din centrul casei. Realizat cu sistemul S440 Alumil, pentru un standard de eficienta termica ridicat, acesta indeplineste multiple functii. In anotimpul cald, atriumul este deschis și, prin efectul de horn, aerul cald de la parter și etaj este eliminat prin partea superioară a atriumului, făcând loc aerului răcoros dinspre lac să intre în casă prin dreptul zonei de zi. In anotimpul rece, atriumul va fi închis și va acționa ca o seră, incălzind aerul interior. De asemenea, la partea superioară a fost integrată sticla fotovoltaica care, datorită pantei de 25 grade a atriumului, captează energia solară pe tot timpul anului.
Geometria si designul casei, împreuna cu sistemele Alumil și un set de sisteme active, ventilare cu recuperare de caldura, panouri fotovoltaice si solare, sisteme de reciclare și refolosire a apei negre, gri și de ploaie, au făcut posibila realizarea unei locuințe eficiente energetic, cu un grad ridicat de confort.”