Casa bioclimatică ALUMIL și workshop nZEB

Proiect nr. 50 – PM0527

Autori: PINTEA RUBEN-OTNIEL
Co-Autor: MAZARIANU DRAGOS-ANDREI




Prezentare generală:

Locuință la lac

Situl dat reprezintă un caz ideal pentru proiectarea unei locuințe bioclimatice. Acesta oferă o deschidere generoasă ce coboară ușor spre lac în partea de sud. Neavând date precise despre beneficiarii locuinței, am decis să începem studiul de la existent – grădina. Locuința se dezvoltă pe toată latura scurtă a terenului și se retrage spre capătul sitului, astfel obțînând o grădină amplă în partea de sud ce privește spre lac. Fațada nord a casei este dublată de zona de servicii , o barieră opacă ce adăpostește casa și eliberează planul pentru a obține un spațiu interior continuu în relație cu grădina. Toate spațiile nobile ale locuinței sunt în legătură directă cu ea și orientate spre peisaj. Deși limbajul arhitectural folosit este unul contemporan, am vrut ca arhitectura casei să integreze în contextul natural: parterul are un caracter tectonic, o orizontală puternic ancorată în pământ, materializată printr-o terasă continuă ce traversează tot parterul casei, acoperită cu o pergolă ce se deschide și închide pentru a asigura umbrirea potrivită în contextul unui soare puternic de vară sau protejează terasa de precipitații. Aceasta este un element important al casei, ea se desfășoară pe toate cele 3 fațade însorite, mărind spațiul interior către peisaj și creând zone mai retrase în lateralele casei.

Etajul folosește un limbaj diferit, un înveliș de lemn , un acoperiș în 2 ape ce nu este doar rezultatul esteticii dorite ci răspunde cerințelor legate de precipitațiile specifice zonei și are un unghi potrivit pentru integrarea panourilor solare. Acestea au o împărțire riguroasă astfel obtinanduse o coerență a fațadei. Spațiul de zi este continuu, segmentat de piese de mobilier, iar spațiul cel mai important al casei, livingul este amplasat central și se desfășoară pe dublă înălțime și beneficiază de lumină naturală din plin prin prisma ferestrelor glisante cât și a iluminării zenitale. Dormitorul matrimonial și bucătăria au fost orientatate spre sud est, obțînând astfel lumina naturală energizantă încă de la primele ore ale dimineții, iar spațiile de studiu au fost orientate spre sud vest pentru a beneficia de mai multă lumina în a două parte a zilei. Latura lungă a terenului este accentuată printr-o alee ce coboară spre esplanada ce mărginește lacul. De-a lungul ei a fost creată o grădină de legume în relație directă cu bucătăria casei. Întrega casă a fost coborâtă cu 50 cm de la cota străzii pentru a permite amplasarea garajului în limita de nord a terenului.”