Apel de Idei ~ Concept Terca

Mențiune – Proiectului cu nr. 77 – FI1123

Autor principal: ARKAENA CONCEPT

 

Prezentare generală:

„Caramida, prin natura materialului de la care porneste si procesul ei de realizare, convoaca in spatiul in care ne desfasuram prezenta focului, caldurii si protectiei Pamantului. Acest foc, in cazul cel mai des intalnit, este simulat in interiorul cladirilor prin prezenta unui obiect – semineul.

Prezenta amenajare – “Focul interior” – propune ridicarea caramizii de la titlul de finisaj la cel de creator de obiecte care aduc laolalta oameni in diferite momente si pentru diferite scopuri sau impart spatii pentru a le contura personalitatea si atmosfera.

Abordarea acestui nou titlu de “creator” se face prin simpla modificare a imbinarii blocurilor de caramida astfel incat sa permita trecerea luminii prin golurile lasate intre ele. Posibilitatile de combinatii ale texturilor si jocuri plin/gol, sunt, putem spune, infinite.

Ca separator de spatii, obiectele de caramida gandite astfel aduc un plus de atmosfera si personalitate spatiilor pe care le ating. In functie de marimea, culorile, jocul plin/gol, pozitionarea dar, mai ales, prin tipul de lumina ales sa tasneasca prin golurile lasate si relatia pe care aceasta o creaza cu textura si culoarea caramizii, obiectul rezultat devine un element principal in definirea aspectelor cuantificabile precum dimensiunea spatiilor si caracteristicile sursei de lumina cat si a celor mai subtile precum starea de caldura sau raceala pe care o propaga.

Ca obiect ce puncteaza un loc care aduce laolalta oamenii (sau isi pune amprenta asupra unui spatiu, fara a-l imparti), obiectul de caramida contureaza printr-o linie imaginara un spatiu – poate fi masa de cafea din camera de zi in jurul careia oamenii stau de parca ar fi in jurul focului, “semineul” din dormitor in prezenta caruia se creaza un spatiu de relaxare, turnul ‘incandescent’ dintr-o bucatarie, proiectat in relatie cu masa de bar precum si cel din baie care face parte integranta din spatial de depozitare, ambele oferind noi valente spiritului acelor spatii.

“Focul interior” este mai mult decat o amenajare a spatiului. Este un principiu de utilizare a caramizii astfel incat prezenta acesteia sa activeze instinctele umane legate de foc, acest element primordial care ne-a sustinut evolutia.”

 

Aprecierile Juriului:

„Juriul a apreciat în primul rând conceptul general, ce amintește de vatra tradițională integrată în zidul dintre două camere și ținând împreună viața familiei în diferitele ei ipostaze. Dar dincolo de dimensiunea creativă a scenariului propus pentru folosirea cărămizii, elementele propuse rămân la stadiul de elemente decorative și nu își ating potențialul de generatori de locuri. Mobilarea este indiferentă la acestea, iar corpurile de iluminat adăugate din planșeu sau pereți neagă forța „focului interior” ca sursă principală de lumină.

Propunerea ar putea fi îmbunătățită atât prin valorificarea luminii generate de elementele construite din cărămidă — care ar susține și vizual conceptul general —, cât și printr-o atenție mai mare la unghiurile de randare și la calitatea acestora, la alegerea și amplasarea celorlalte elemente de amenajare.”

 

 

Q&A Runda 2
Închide

ERATĂ CU PRIVIRE LA DOCUMENTAȚIA CONCURSULUI „Tabăra incluzivă Help Autism”

ERATA