Apel de Idei ~ Concept Terca

Proiect nr. 73 – HW2021

Autori principali: IOANA-DANA GEORGESCU, ALINA VÎLCU

 

Prezentare generală:

„Subiectul conceptului de amenajare rezidentiala este reprezentat de o locuinta pentru o familie tanara de IT-isti si cei doi copii ai lor, un baietel si o fetita. Amplasamentul imobilului este situat in Iasi in satul Dorobanti din comuna Aroneanu, Romania. Terenul ales de clienti a vizat in mod special departarea de galagia orasului, mutandu-se intr-un mediu natural cu un teren in panta, o priveliste panoramica catre un lac si vegetatie de stufaris si salcii din zona si bioclimatul specific lor. In momentul in care clientii au ajuns la noi, aveau casa in principal la rosu, ei dorind sa recosmetizeze exteriorul fatadelor total si interiorul cladirii. Am ales pentru tratarea fatadelor la exterior tipul de caramida aparenta lunga si subtire, intunecata la culoare Wasserstrich Special Zwart. Delicatetea fasiilor de caramida aduc un plus de clasa tratarii fatadelor si a principiului contrastant de caramida neagra cu rosturi gri deschis si vopsitorie lavabila de exterior alb. Alegerea materialului pozitioneaza in cadru natural casa si o ajuta sa se integreze in peisajul eco din zona.

Casa este pe un teren in panta, desfasurandu-se pe doua nivele locuibile de parter si demisol. Parterul este nivelul de acces al casei care face legatura cu, calea auto ce comunica cu orasul si imprejurimile. Odata ce patrunzi in casa, descoperi ca nivelul parterului se deschide larg catre o generoasa supanta ce priveste catre un living-galerie si scara in U ce leaga cele doua nivele. Pentru zona de living, care invita la un punct de atentie concentrat prin natura arhitecturii spatiale desfasurata pe model de tip duplex, am ales sa tratam generos piesa de rezistenta cand intri in casa : peretele principal al livingului completat de un semineu de colt. Paleta de finisaje aleasa pentru aceasta zona se afla la o fina granita dintre un brutalism tipic si un industrial dat de limbajul placajului ceramic klinker Terca Latero Rubino Tegel cu, culoarea rostului aleasa negru-brun. Tipologia de stereotomie aleasa a fost cel de model de anii ’60 cu placi ceramice asezate cu dominanta orizontala, intr-un grid clasic rectangular, netesat. Culoarea placilor si pigmentul saturat caramiziu aduc un plus de interes spatiului, concentrand atentia pe el, cat si o atmosfera calda ce se completeaza cu lumina focului din semineu si invita la seri linistite in cadrul familiei, intre rasete si povestiri, board games si serii de mima.

Imediat langa zona de living se contureaza zona de dining cu o masa larga care sa primeasca atat membri familiei cat si rudele lor sau prieteni. Zona de dining priveste liber catre bucataria deschisa. El este bordat de o parte de o biblioteca-perete si fatada opusa ei vitrata din plin catre privelistea magica a lacului. Zona de dining reprezinta punctul cald al casei care aduce impreuna familia. Am ales sa punem in evidenta acest caracter aparte al acestui spatiu, prin tratarea tavanului cu grinzi aparente contur de lemn si zonele largi de placare cu Imperium Flavius Blokverband. Modelul de stereotomie ales da un plus de caracter prin tratarea neuniforma a suprafetelor. Culoarea aleasa pentru aceasta placare este deschisa pentru a putea ajuta lumina ce scalda spatiul cat mai mult sa zburde libera.

Iar daca zona de dining este punctul cald al casei, zona bucatariei este locul de joaca, barfe si dezvaluiri, locul de experimentare culinara si curaj de creare de retete si v-logs memories de familie. Paleta coloristica a acestui spatiu nu intamplator este aleasa ca fiind cat mai calda, primitoare si jucausa. Arces Candy Rood Kruisverband si a ei stereotomie in cruce cu culoare rosturilor alb-crem este ceea ce ne-a convins ca va rezona cel mai bine cu spiritul viu si vesel al acestei familii, cat si un reminder de traditional din propriul nostru patrimoniu istoric.”

 

 

Q&A Runda 2
Închide

ERATĂ CU PRIVIRE LA DOCUMENTAȚIA CONCURSULUI „Tabăra incluzivă Help Autism”

ERATA