Apel de Idei ~ Concept Terca

Proiect nr. 72 – SA0121

Autor principal: ANDRA IOANA STAICU
Co-autor: PAVEL ALBU

 

Prezentare generală:

CASA PĂRINTEASCĂ, PLOIEȘTI

Proiectul a luat naștere în urma dorinței părinților de a proiecta o casă pentru ei prin prisma aspirațiilor mele arhitecturale. Casa își găsește locul în Ploiești pe strada Popa Farcaș la nr.11 în vecinătatea imediată a unei zone vegetale. Zona în care aceasta se va așeza este o zonă protejată având în cadrul ei case cu statut de monument istoric, ca atare a fost nevoie de un studiu al esteticii fațadelor acesteia. Proiectul este gândit pentru a fi realizat în 2022, iar în momentul actual acesta este la stadiu de demolare a construcțiilor vechi de pe teren. Suprafața acesteia este de 98mp la nivelul parterului și un etaj parțial de 89mp urmărind să creeze spații destinate celor două persoane menționate anterior.

Amenajarea propusă urmărește să redea o atmosferă caldă, rustică de tip scandinav, dar cu elemente contemporane care să puncteze accente la nivelul esteticii ansamblului propus. În cadrul proiectului de amenajare a casei a fost introdus ca element principal dominant placajul Rustica Oud Ravels pentru un melanj plăcut cu lemnul natur utilizat la tâmplărie și structură.

Mobilierul este realizat în mare parte modular pentru optimizarea spațiului și este compus din finisaje neutre pentru o camuflare estetică a acestora. Acesta este suspendat pentru a reda senzația de “plutire”, iar elementul care susține acest lucru îl reprezintă barele de lemn filiforme. Barele de lemn filiforme au rolul de a accentua volumetric mobilierul cât și de a contribui la senzația de suspendare a acestuia.

Structura metalică a casei a permis jocul la interior cu pereți ușori astfel încât “inima casei” este reprezentată de “bara conținătoare” compusă dintr-un pachet compact cu scara, grupul sanitar, biblioteca și bucătăria. Astfel, spațiul se desfășoară în jurul acestora lăsând loc unui spațiu liber amplu, dorint de beneficiari. La nivelul etajului camerele de desfășoară în jurul casei scării reușind să rezolve zonele de dressing în dreapta casei astfel obturând o zonă adeseori perturbată acustic.

Pentru a concluziona, casa propune o integrare a stilului rustic scandinav sub o formă reinterpretată într-o manieră contemporană și reușește să îndeplinească cerințele utilizatorilor prin crearea de spații ample și luminate.”