Apel de Idei ~ Concept Terca

Proiect nr. 69 – SD1173

Autor principal: SILVIA DEMETER-LOWE
Co-autor: IOANA BÂRSĂȘTEANU

 

Prezentare generală:

„Abordarea proiectului nostru a pornit de la incercarea de a defini ce poate insemna “ acasa”. Astfel am ajuns la cuvantul latin FOCUS ( cămin, vatră, altar) si la unul dintre cele mai vechi materiale de constructie cunoscute: caramida (amestec de argila, nisip, apa si caldura).
Conceptul nostru pentru interioarele prezentate în cadrul acestui apel de idei face parte dintr-un proiect mai amplu ce reprezintă inițiativa unor arhitecți de a încerca să ofere un exemplu de bune practici în ceea ce privește raportul calitate/preț și necesitatea unei abordări sustenabile cand este vorba despre dezvoltari imobiliare.

Cărămida Terca are un rol deosebit de important în plastica conceptuală a proiectului, fiind, încă de la primele schițe, modul prin care am dorit să exprimăm atat relația clădirilor cu contextul cat si sentimentul de „acasa’ ( siguranta, confort, frumusete, functionalitate si durabilitate). Situl ansamblului se află într-o depresiune înconjurată de lanțuri muntoase, a căror prezență impozantă domină peisajul, astfel încât clădirile propuse de noi exprimă – prin gabarit și materialitate – această esență tectonică, atmosferă care se strecoară și către spațiile interioare.
In consecinta, alegerea de a folosi produsele TERCA/ Wienerberger reprezinta o soluție integratoare evidentă.

Conceptul urbanistic – arhitectural are la baza crearea unui mediu construit propice pentru cristalizarea unei comunitati eterogene din punct de vedere economic-social dar omogene din punct de vedere al valorilor comune cu privire la calitatea vietii.

Ansamblul va utiliza surse de energie regenerabile: panouri fotovoltaice, panouri solare si pompe de caldura. Configurarea arhitecturala a caselor reflecta preocuparea pentru eficienta energetica in contextual mai larg al sustenabilitatii: case eficiente energetic dar si sanatoase, utilizand sisteme constructive si materiale durabile din punct de vedere al functionalitatii si esteticului, asigurand in acelasi timp o permeabilitate la vapori a zidariei, contribuind astfel la asigurarea calitatii aerului la interior.

Zidaria implica utilizarea unui perete dublu, cu un strat de blocuri ceramice si un “invelis” exterior din caramida aparenta Terca. La interior, la nivelul parterului, propunem tencuirea zidariei din blocuri ceramice cu tencuieli pe baza de var dar sunt si ziduri interioare construite integral din caramida ( intre camera de zi si bucatarie), zidarie ce ramane aparenta.
Deasemenea, la nivelul mansardei, am utilizat placaje klinker Terca atat pentru parte din peretii dormitoarelor si ai bailor cat si pentru finisajul pardoselilor bailor.

Proiectul nostru a propus variante de utilizare a tipurilor de caramizi, atat a celor realizate industrial cat si a celor facute manual.”
 

 

ERATĂ CU PRIVIRE LA DOCUMENTAȚIA CONCURSULUI „Tabăra incluzivă Help Autism”