Apel de Idei ~ Concept Terca
- Apel de Idei ~ Concept Terca
- >
- Proiecte
- >
- Proiect nr. 67 – EB2807
Premiul II – Proiectului cu nr. 67 – EB2807
Autori principali: EUGEN BURLACU
Prezentare generală:
„Spatiul propus in acest poiect de a fost preluat dintr-o propunere mai veche de a unui ansamblu cu funcțiune mixtă de locuire, comerț și birouri, situat în zona centrală a Bucureștiului.
Principiul care a stat la baza conceptului a fost încercarea de a introduce pe plan local tipologia de locuire în care unitățile de locuire au accesul amplasat pe o cursivă și dispun de o terasă verde generoasă. În timp de cursiva duce cu gândul la uliță, oferind vecinilor oportunitatea de a închega relații mai strânse, terasa verde închipuie grădina. Astfel și locuirea într-un condominiu poate ajunge a fi similară celei dintr-o locuință individuală.
Apartamentul este rezolvat pe două niveluri, oferind posibitatea de a planta vegetație de înălțime medie și de a maximiza prin aceasta, utilizarea și efectul grădinii, precum și oportunitatea de a vedea mai mult din cerul liber.
Rezolvarea apartamentului pe două niveluri contribuie totodată la separarea clară a zonelor de zi și de noapte, camera de zi și locul de luat masa stând în centrul compoziției.
Finisajul cu placaje de tip klinker a fost folosit pe pereții structurali, în timp ce pereții de compartimentare au fost tratați cu placări în lemn de stejar. Contrastul între cele două materiale este evidentiat: în timp de klinkerul ia naștere din foc, lemnul este distrus de către foc. Scara și grinzile metalice reprezintă accentul principal al amenajării.”
Aprecierile Juriului:
„Proiectul are un plan „curat”, zona de zi la parter și cea de noapte la etaj, cu zona de zi pe două niveluri, având pereții, care merg pe două etaje, placați cu cărămidă de nuanțe diferite, fapt ce creează o suprafață care le augmentează prezența.
Juriul a apreciat calitatea răspunsului arhitectural la cerințele contemporane de locuire. Paleta cromatică a finisajului de caramidă aparentă aduce o ritmare plăcută și echilibrata în raport cu restul elementelor constructive. Proporțiile spațiilor interioare sunt armonioase și în relație cu textura finisajului de cărămidă utilizat, susținând o atmosferă plăcută și relaxantă. Prezentarea este coerentă și asigură o bună înțelegere a relației dintre textură și lumina naturală. Aceste calități coexistă însă cu o tară generalizată la proiectele din apel, care constă în folosirea superfluă de materiale, culori și obiecte, care diluează în final ideile generatoare ale acestora.”