Apel de Idei ~ Concept Terca

Proiect nr. 58 – LA9019

Autori principali:ARINA MARIA GHEORGHIU
Co-autor: LAURA REBECA POP

 

Prezentare generală:

„ Locuința, concepută pentru un cuplu tânăr care se mută la țară, aduce o atmosferă modernă în contexul satului răsfirat, respectând în același timp tradițiile locului ca poziționare și volumetrie. Folosindu-se de relația cu punctele cardinale, spațiile principale precum bucătăria, livingul, sufrageria, dormitorul și biroul, sunt orientate către sud, est și vest, în timp ce depozitarea, cămara, și băile, sunt orientate către nord.

Astfel, locuința oferă la parter o sufragerie înaltă, deschisă către terasă și către scară, și un living și bucătărie conectate la sufrageria poziționată central. La mansardă se găsește dormitorul și biroul utilizat pentru munca la distanță, la care se accede de la nivelul subpantei, printr-o pasarelă deasupra sufrageriei. Volumetria este una curată, dar surprinzătoare la interior, datorită subpantei, pasarelei, biroului și deschiderilor către exterior.

Elementele definitorii, ce consituie „inima” locuinței, sunt trei pereți poziționați central, care se înalță până în mansardă. Aceștia consituie atât tema principală, un liant pentru întregul concept, cât și volumele ce despart încăperile principale ale casei. Ei oferă protecție pentru zona bucătăriei, definesc zona sufrageriei, oferă intimitate livingului, și nu în ultimul rând consituie centrul scării.

Acești pereți, fiind volumele definitorii ale casei, trebuiau tratați cu grija necesară. Efectul dorit s-a obținut cu placajul klinker Terca din colecția Linaqua,combinând două produse: Linaqua Fumo și Linaqua Vino. Nuanța întunecată a produsului Linaqua Fumo, în combinație cu rostul închis la culoare, au creat dramatismul dorit în spațiul înalt cu subpantă, în timp ce nuanța caldă a placajului Linaqua Vino, este cel ce oferă o atmosferă primitoare, terestră, în armonie cu natura din jurul locuinței.

Pereții exteriori transversali ai locuinței oferă fundal pentru bucătărie, living, dormitor și birou. Aceștia, fără să intre în competiție cei trei pereți din centrul casei, au fost îmbrăcați cu placajul klinker Terca Agora Blanc.

Din punct de vedere al amenajării interioare, s-a mers pe stilul modern combinat cu elemente scandinave și industriale. Paleta de culori a pornit de la cea specifică stilului industrial, cu elemente metalice de culoarea neagra, sticlă, caramidă aparentă de culoarea brun și alb, elemente de lemn, care a fost adaptată pentru un ambient mult mai cald și primitor, prin folosirea unui lemn de nuantă deschisă și a accentului de culoare verde crud, culoarea predominantă din natură, care se regăsește în fiecare spațiu al locuinței.

Locuința oferă astfel o atmosferă caldă și modernă în același timp, amenajarea interioară contopindu-se natural cu volumetria, rezultând o locuință firesc integrată contextului.”

 

 

Q&A Runda 2
Închide

ERATĂ CU PRIVIRE LA DOCUMENTAȚIA CONCURSULUI „Tabăra incluzivă Help Autism”

ERATA