Apel de Idei ~ Concept Terca

Proiect nr. 56 – MC1107

Autor principal: MIHAI CRISTEA

 

Prezentare generală:

„Atemporal
La începutul unui proiect îmi vine în minte un citat al lui Norman Foster: „Architecture is an expression of values”. Cred foarte tare că arhitectura și designul au de a face cu valorile societății în care sunt produse.

Propunerea mea pentru concursul de amenajare Terca este rezultatul valorilor în care cred și sinteza informațiilor pe care am reușit să le acumulez. Cred cu tărie în minimalism ca mișcare culturală și artistică, unde lucrarea de artă se reduce la părțile fundamentale. Una dintre expresiile care au devenit reper pentru arhitecți a aparținut celebrului arhitect Mies van der Rohe care prin „Less is more” a definit strategiile sale estetice de a pune accentul pe structura internă a clădirii, a elimina pe cât de mult pereții și a deschide spațiul cu fațade elegante și transparente.
Plecând de la principiile de a reduce arhitectura la concepțiile sale esențiale de spațiu, lumină și formă, minimalismul a început să își îmbogățească imaginea prin utilizarea texturilor, culorilor și limbajului estetic.

Propunerea mea face apel la valorile minimalismului ca atitudine în design. Eu cred în atemporalitatea gesturilor clare și simple. Am adus în discuție o amenajare acronică. Abordarea atemporală este eficientă economic și sustenabilă din toate punctele de vedere.

Nu am avut un beneficiar real în cadrul exercițiului meu așadar am putut să experimentez cu propriile idei, plecând de la un spațiu real, un ansamblu rezidențial modern, construit într-un oraș de provincie. Am folosit lemnul de stejar atât pentru parchet cât și pentru mobilierul executat în proporție de 90% la comandă. Stejarul este un lemn de esență tare, cu o textură fină, potrivită pentru abordarea pe care am ales să o prezint. Baia este singura încăpere în care panglica de cărămidă aparentă este întreruptă din considerente funcționale de un placaj ceramic. Am căutat să nu construiesc contraste puternice și gratuite în amenajare.

Tot apartamentul este îmbrăcat de placaj de cărămidă aparentă Wienerberger. Am ales o culoare neutră, un alb murdar combinat cu bej și crem. Am considerat că este cea mai potrivită alegere pentru propunerea mea. Rosturile merg de asemenea ton în ton cu textura cărămizii devenind un desen omogen.

Culorile pastel sunt cele care domină întreaga amenajare lăsând loc stejarului să își prezinte calitățile. Singurele elemente colorate sunt pernele și materialele textile care vin să încălzească imaginea apartamentului. Gesturile menite să fie atemporale, îmblânzite de texturile colorate în nuanțe calde transformă un simplu apartament într-o locuință.”

 

 

Q&A Runda 2
Închide

ERATĂ CU PRIVIRE LA DOCUMENTAȚIA CONCURSULUI „Tabăra incluzivă Help Autism”

ERATA