Casa bioclimatică ALUMIL și workshop nZEB

Proiect nr. 56 – MS1937

Autor: Zarzu Andreea-Sonia




Prezentare generală:

Abstract
Designul locuintei este puternic influentat si modelat de relatia sa cu mediul inconjurator. Propunerea a evoluat de la o locuinta compacta, inchisa, orientata spre lac, la glisarea spatiilor interioare ce ofera posibilitatea deschiderii, atat catre lac, cat si catre spatiile adiacente ei. Forma finala maximizeaza comuniunea cu natura prin crearea de alveole ce se intrepatrund cu locuinta si prin doua culoare principale de lumina ce o strabat.

Casa este centrata pe zona de dining, loc principal de intrunire a membrilor familiei pentru a servi masa impreuna si a socializa. Acest spatiu comunica atat in plan orizontal, cat si vertical cu restul casei. In plan orizontal, camera are deschidere catre living, bucatarie si terasa exterioara, iar in plan vertical avem un spatiu deschis pe doua niveluri si ventilat natural prin ferestrele de la nivelul sarpantei.

Orientarea terenului, fiind catre lac, a condus la propunerea unei fatade indreptate complet catre aceasta directie care sa sustina relatia interior – exterior prin zone vitrate mari. Forma acoperisului tip sarpanta se raporteaza la contextual natural fiind inspirata din ideea caselor traditionale, dar reinterpretata in context actual.

Camere au fost amplasate in functie de orientarea cardinala a terenului, la parter avand zona de zi cu bucatarie, living si locul de luat masa fiind orientate catre S-E, S(ud), si S-V, iar spatiile tehnice si garajul catre N(ord), nefiind nevoie de atat de multa lumina, ca in cazul celorlalte camere. La etaj dormitorul matrimonial beneficiaza de orientarea catre Sud cu vedere spre lac, iar celelalte doua dormitoare sunt orientate catre S-E, respectiv N-E. 
Pe teren am amplasat o mica gradina de legume pentru a incuraja agricultura urbana, de care familia se poate bucura sa o ingrijeasca si sa culeaga roadele muncii lor.

Am ales lemnul ca material de constructie pentru ca este un material natural, regenerabil, cu impact redus asupra mediului. Astfel, am propus o structura de tip TIMBER FRAME, eficienta din punct de vedere al consumului de material, al rezistentei mecanice si al eficientei energetice. Pentru a raspunde standardelor nZEB am folosit surse de energie regenerabila menite sa aduca un consum de energie scazut, costuri reduse de mentenanta, tehnici de constructie care sa reduca consumul de combustibili fosili, si am promovat materiale regenerabile si netoxice. Astfel se va folosi o pompa de caldura sol-apa, un bazin de colectare a apelor pluviale, panouri solare termice, panouri fotovoltaice, sistem de ventilatie cu recuperare de caldura, sistem de racire cu panouri radiante montate in tavan, sistem de incalzire in pardoseala. Locuinta este ventilata adecvat, dupa cum se poate observa in schema de mai jos.”

ERATĂ CU PRIVIRE LA DOCUMENTAȚIA CONCURSULUI „Tabăra incluzivă Help Autism”

ERATA