Casa bioclimatică ALUMIL și workshop nZEB

Proiect nr. 52 – AA1117

Autori: Eugen Burlacu, Mihaela Serban, Iris Popescu




Prezentare generală:

„Casa evocă stilul de viata contemporan printr-o reinterpretare a gospodariei, iar compozitia volumetrica inspirată din arhitectura tradițională împreuna cu materialele naturale folosite dezvolta un dialog între locuire și natura.
S-a avut în vedere alegerea materialelor reciclate sau reciclabile, din surse apropiate sitului. Structura este din lemn lamelar, pereții exteriori sunt din baloti de paie obținuți din resturi din agricultura locală. Finisajele exterioare sunt din tencuieli tradiționale pe baza de lut și placări de lemn, iar învelitoarea este din stuf ce crește în zonele de lac și mlastini din jurul Bucurestiului.

Pentru a valorifica locuirea la curte, intenția principala a fost de a intrepatrunde la nivel spațial exteriorul cu interiorul. Curțile interioare, deși fac parte din volumetria casei și sunt extinderi ale spațiilor interioare, ele sunt parțial acoperite și deschise. Astfel, ele ofera un spatiu protejat, articuland spatiul exterior de spatiu interior.
Volumul găzduiește trei tipuri de curți interioare:
sera orientată S-V ce se prelungește cu gradina de legume, sursa de preîncălzire a aerului;
curtea dedicată zonei de zi cu dubla orientare spre curte și lac;
curtea retrasă în partea de nord – sursă de răcire a casei, o curte „rece” de meditație cu o banca circulara și oglindă de apă.

Casa păstrează orientarea specifica a caselor vecine, însă axul principal al case a fost orientat pe direcția nord-sud. Funcțiunile principale sunt orientate către Vest, Sud, Est și pe partea de Nord este pozitionata zona tehnica.
Zonificarea curții este în strânsă legatura cu conformare functiunilor din casa.
Zona de intrare este marcata de o platforma minerala cu posibilitatea de a oferi locuri de parcare atat membrilor familiei cat si invitațiilor, evitand astfel parcare în zona publica) + zona dedicata pubelelor – reciclare selectiva.
Gradina de legume se dezvolta in continuarea serei și se termină cu o zona de compost (în proximitatea zonei de reciclare selectiva). Gradina este acompaniata de o zona de socializare, de luat masa si de preparat merinde.
Zona ludică se dezvolta pe o topografie cu pante line ce genereaza locuri de stat si zone de intins si printre copacii ce filtreaza lumina creand astefel o zona umbra difuza. Topografia este realizata din pamantul rămas din sapatura fundatiei.
Terasa livingului – zona cat mai libera, cu privelistea orientata complet spre lac.
Culoarul din spatele casei (zona de nord) – dezvoltat pe latura lungă a casei, devine un traseu cu instalații din materiale naturale cu valențe de sport si joaca.”