Apel de Idei ~ Concept Terca

Rezultate Apel de idei

Raportul juriului.pdf
Tabel de corespondenta.pdf

 

În perioada 24-26 mai 2021 a avut loc jurizarea proiectelor înscrise la Apelul de idei Concept TERCA, lansat oficial pe data de 12 martie 2021 în cadrul Anualei de Arhitectură București 2021.

Apelul a fost rezultatul colaborării dintre Wienerberger România – promotorul apelului – și Filiala Teritorială București a Ordinului Național al Arhitecților România, prin Anuala de Arhitectură București 2021 – organizatori ai apelului.

 

„Ideea de a lansa acest proiect în colaborarea cu partenerii noștri de la OAR București s-a născut firesc, bazându-se pe câteva premise solide; în primul rând, Wienerberger este singurul producător de cărămidă aparentă prezent în România. Ne dorim, așadar să fim cei care își asumă rolul de pionieri în dezvoltarea acestei piețe – mică deocamdată, dar cu un enorm potențial. Brandul TERCA a fost lansat în 2020 pentru că am sesizat cererea din ce în ce mai mare pentru astfel de materiale – naturale, reciclabile, unice, ce oferă infinite posibilități de creație din punct de vedere estetic. În al doilea rând, am luat decizia să creăm o legătură cât mai apropiată între brand și arhitecți, pentru că arhitecții sunt cei care pot să exploreze cel mai bine universul atât de frumos și ofertant al cărămizii aparente și placajului ceramic și pot deveni ambasadorii acestei soluții de design.
Am apreciat mult interesul arătat acestui apel de idei, participarea numeroasă, precum și calitatea proiectelor. Au existat soluții care ne-au surprins foarte plăcut din punct de vedere al ingeniozității lor, iar asta ne întărește convingerea că produsele TERCA, prin gama lor variată de culori și forme, au reușit să stârnească interesul arhitecților și să le stimuleze imaginația. Considerăm că aceasta prima ediție a fost un succes și ne propunem sa reedităm acest proiect și anul viitor.

Felicitări câștigătorilor, iar pe cei care nu se regăsesc în lista finală îi asigurăm că vom păstra legătura și pentru alte proiecte viitoare.

Le mulțumim pentru susținere organizatorilor – dl. Emil Ivănescu și dra. Sabrina Ahmad, precum și membrilor juriului – arhitecții Radu Teacă, Daniela Calciu, Justin Baroncea si Robert Zotescu.”

Iulian Mangalagiu CEO Wienerberger

 

 

„Ceea ce dorim să realizăm împreună este să creăm oportunități pentru arhitecți și tineri arhitecți, de a colabora cu parteneri valoroși din industria de construcții. Suntem împreună în acest context și căutăm într-un mod creativ să construim zone de contact și de legătură pentru colaborări profesionale. Brandul Terca a fost o oportunitate de a dezvolta un apel de idei orientat către amenajările de interior, prin care un material foarte practic și util generează concepte și direcții de amenajare a locuințelor contemporane. Felicităm participanții la acest apel și îi asigurăm de efortul nostru comun de a le promova creațiile.”

Arh. Emil Ivănescu, Președinte OAR București 

 

 

Miercuri, 02 iunie 2021, începând cu ora 12:00, Filiala Teritorială București a Ordinului Național al Arhitecților România a găzduit evenimentul online de anunțare a câștigătorilor.

S-au acordat următoarele premii:

  • Premiul I: 3.000 de euro
  • Premiul II: 1.500 de euro
  • Premiul III: 1.000 de euro
  • Mențiunea I: 500 de euro
  • Mențiunea II: 500 de euro
  • Premiul Special al Anualei: 400 de euro

 

Premiul I – Proiectului cu nr. 74 – ZZ1515

Autori principali: IOANA CHIFU, ONAR STĂNESCU

„Proiectul câștigător nu a fost greu de stabilit, acesta detașându-se ferm de celelalte proiecte selectate. Proiectul este, din punct de vedere architectural, coerent, folosind cărămida abundent dar discret, variat și inventiv, mai ales în designul de obiect. Autorul propune o parte din mobilierul de bucătărie, masa din dining, cea de cafea, blatul din living, patul din dormitor, etc. din cărămidă, utilizarea unui singur material canalizând atenția către compoziția în sine, către volumetrie, dar nu în ultimul rând punând în evidență căldura, textura și de ce nu, poezia cărămizii.

Este un proiect bine conturat și echilibrat, ce răspunde cu o estetică rafinată cerințelor enunțate prin tema apelului. Explorarea diferitelor moduri de folosire a cărămizii — fie ca material de finisaj prin placarea suprafețelor sau a elementelor de mobilier, fie ca structură lăsată aparentă a unor obiecte de uz curent — creează un spațiu care inspiră siguranță și stabilitate, dar și apropiere și intimitate. Justa măsură a folosirii materialului este susținută de grija pentru detaliu și pentru mișcarea circulară a atenției între dimensiunile spațiului și posibilitatea mobilării lui cu obiecte dimensionate în funcție de modului cărămizii. Astfel, rezultatul obținut este valoros nu doar din perspectiva temei apelului, ci și ca exercițiu arhitectural complet și matur, care găsește calitatea din lumină și materializate, completând cu obiecte judicios alese și amplasate.” (aprecierile Juriului)

 

Premiul II – Proiectului cu nr. 67 – EB2807

Autori principali: EUGEN BURLACU

„Proiectul are un plan „curat”, zona de zi la parter și cea de noapte la etaj, cu zona de zi pe două niveluri, având pereții, care merg pe două etaje, placați cu cărămidă de nuanțe diferite, fapt ce creează o suprafață care le augmentează prezența.
Juriul a apreciat calitatea răspunsului arhitectural la cerințele contemporane de locuire. Paleta cromatică a finisajului de caramidă aparentă aduce o ritmare plăcută și echilibrata în raport cu restul elementelor constructive. Proporțiile spațiilor interioare sunt armonioase și în relație cu textura finisajului de cărămidă utilizat, susținând o atmosferă plăcută și relaxantă. Prezentarea este coerentă și asigură o bună înțelegere a relației dintre textură și lumina naturală. Aceste calități coexistă însă cu o tară generalizată la proiectele din apel, care constă în folosirea superfluă de materiale, culori și obiecte, care diluează în final ideile generatoare ale acestora.” (aprecierile Juriului)

 

Premiul III – Proiectului cu nr. 54 – AC1113

Autori principali: ALEXANDRA COSMA, CRISTINA AURORA BUDAN
Coautori: ANDA ZOTA, IONUȚ BOGDAN OȚELEA

„Proiectul de pe locul III are planul parterului bine definit, însă circulațiile determină într-un mod atipic geometria spațiilor importante de locuit și nu au niciun ecou în planul etajului. Și aici avem o abundență de obiecte cu „personalitate” care parazitează claritatea pe care proiectul o caută, diluând în același timp prezența suprafețelor parietale din cărămidă.
Demarcarea spațiilor interioare prin prezența dominantă a pereților curbi cu o textură puternică răspunde elocvent temei apelului de idei. Compoziția este bine temperată și paleta cromatică este armonioasă, iar prezentarea este clară și explicită; din păcate există o nepotrivire între culoarea închisă a pereților placați cu cărămidă și cea a lemnului din care este alcătuit plafonul și o parte din mobilier. Juriul a apreciat calitățile arhitecturale ale proiectului propus și modul de implementare al finisajelor, precum și calitatea locuirii sugerate.” (aprecierile Juriului)

 

Mențiune – Proiectului cu nr. 71 – GM1624

Autori principali: DANIELA GHEORGHIU
Coautori: ANDREI MĂDĂLIN MARCU

„Proiectul are propuneri interesante în ceea ce privește pereții perimetrali placați cu cărămidă ce înglobează și șemineul. În general, juriul a apreciat calitatea și scara suprafeței obținute prin dispunerea pieselor ceramice pe verticală, precum și accentuarea texturii ceramice prin dinamica generatoarelor suprafeței curbe care configurează șemineul.
Dinamica spațiului, obținută prin introducerea geometriei curbe, este din păcate diminuată de masivitatea și materialitatea pieselor de mobilier și de dimensiunea și numărul aparatelor de iluminat. Dispunerea pieselor de mobilier și paleta lor cromatică au o relație de indiferentă față de culoarea cărămizii folosite și atenuează importanța construcției ceramice.” (aprecierile Juriului)

 

Mențiune – Proiectului cu nr. 77 – FI1123

Autor principal: ARKAENA CONCEPT

„Juriul a apreciat în primul rând conceptul general, ce amintește de vatra tradițională integrată în zidul dintre două camere și ținând împreună viața familiei în diferitele ei ipostaze. Dar dincolo de dimensiunea creativă a scenariului propus pentru folosirea cărămizii, elementele propuse rămân la stadiul de elemente decorative și nu își ating potențialul de generatori de locuri. Mobilarea este indiferentă la acestea, iar corpurile de iluminat adăugate din planșeu sau pereți neagă forța „focului interior” ca sursă principală de lumină.
Propunerea ar putea fi îmbunătățită atât prin valorificarea luminii generate de elementele construite din cărămidă — care ar susține și vizual conceptul general —, cât și printr-o atenție mai mare la unghiurile de randare și la calitatea acestora, la alegerea și amplasarea celorlalte elemente de amenajare.” (aprecierile Juriului)

 

Premiul special al Anualei – Proiectului cu nr. 76 – CT3725

Autori principali: ALINA-ALEXANDRA MARINESCU, ANAMARIA CRISTINA PREOTESOIU, ZENAIDA-ELENA FLOREA

„Juriul a hotărât să aloce o mențiune specială pentru proiectul cu nr. 76 care propune mai multe obiecte de mobilier de exterior din cărămidă; modul în care este abordată tema apelului denotă o anumită intimitate a autorului cu utilizarea acestui material.
Proiectul dezvăluie locuirea în grădină, intermediată de o colecție de construcții simple din cărămidă aparentă – obiecte cu utilitate precisă, clar definită prin dimensiuni și geometrie: un dormitor, un blat de bucătărie, o cabină de duș, devin complementare “livingului”-grădină. Proiectul nu lucrează cu spațiul interior ci cu ștergerea limitelor dintre locuință și grădină.
Juriul a apreciat complexitatea posibilităților de configurare în contrast cu simplitatea obiectelor, pe de o parte, și posibilitatea evoluției unei colecții care rămâne deschisă, de pe alta.” (aprecierile Juriului)

 

ERATĂ CU PRIVIRE LA DOCUMENTAȚIA CONCURSULUI „Tabăra incluzivă Help Autism”