Apel de Idei ~ Concept Terca

Mențiune – Proiectului cu nr. 71 – GM1624

Autori principali: DANIELA GHEORGHIU
Coautori: ANDREI MĂDĂLIN MARCU

 

Prezentare generală:

„Imobilul D+P cu functiunea de locuinta individuala (constructie noua in lucru) este situat intr-o fosta zona agro-industriala cu dezvoltare rezidentiala recenta, in vecinatea caii ferate, pe o parcela alungita cu teren inclinat.

Directionat de profilul terenului, rigorile urbanistice si contextual arhitectural, volumul amplasat la doar 3m fata de strada si limitele laterale comporta o serie de retrageri pentru a genera intimitate si a utiliza in mod optim situl de care beneficiaza. Ne dorim ca interactiunea cu spatiul verde sa fie puternica dar limitata vizual inspre vecinatati (exemple de dezvoltare imobilara necontrolata).

Relatia cu exteriorul este mediata astfel de alveole si terase, lasand parti din fatada placata cu tabla faltuita sa ia parte la ambianta spatiului interior si elemente vizuale interioare sa fie observate prin vitrajul generos al terasei principale si al dinigului.

Acest aspect naste premisele existentei unui element interior simbol, poate sculputural, care sa echilibreze prezenta finisajului exterior de factura industriala (tabla faltuita) si sa restabileasca identitatea ambientala. Cuvintele care ne vin in minte inainte sa il schitam in plan sunt: ”loft”, “parcurs fluid” dar si “miez”, “centru”, “vatra”, “caldura”, “o singura culoare” (avand in vedere contextul spontan si cromatic-aleatoriu al zonei la exterior vom folosi doar griuri). O sa fie un perete care sa te acompanieze in parcursul interior pornind de la intrare, strabatand zona de zi pe care o animeaza cu un spectacol si se “aprinde” in jurul unei “vetre”, lasand apoi lumina sa il strapunga intre culoar si scara, pentru ca in final, indepartandu-te de zgomotul strazii si al functiunilor de zi, sa se stinga in zona de odihna. Materialul cu care va fi placat trebuie sa ii dea ritm si textura si sa fie pus in evidenta prin contrast de simplitatea amenajarii si absenta culorilor la nivelul finisajelor celorlalti pereti interiori.

Partiul fluid si deschis al locuintei, inaltimea totala a spatiilor si elementele vitrate mari amintesc de un loft si permit utilizarea caramizii aparente pe care o propunem ca marturie a functiunii industriale pe care zona o avea odinioara.

Totodata alegerea caramizii drept material pentru placarea peretelui simbol ordoneaza prin volumetrie si repetitie, controleaza dinamica spatiilor – de la o distributie vibranta a placilor in zona de zi pana la o stereotomie liniara in dormitorul matrimonial, si aduce caldura, fiind potrivita in interpretarea functiunilor rezidentiale actuale.”

Material folosit: Terca in format Eco-Brick WF Metropolis Atrium Rood 240/65/40.

 

Aprecierile Juriului:

„Proiectul are propuneri interesante în ceea ce privește pereții perimetrali placați cu cărămidă ce înglobează și șemineul. În general, juriul a apreciat calitatea și scara suprafeței obținute prin dispunerea pieselor ceramice pe verticală, precum și accentuarea texturii ceramice prin dinamica generatoarelor suprafeței curbe care configurează șemineul.

Dinamica spațiului, obținută prin introducerea geometriei curbe, este din păcate diminuată de masivitatea și materialitatea pieselor de mobilier și de dimensiunea și numărul aparatelor de iluminat. Dispunerea pieselor de mobilier și paleta lor cromatică au o relație de indiferentă față de culoarea cărămizii folosite și atenuează importanța construcției ceramice.”

 

 

Q&A Runda 2
Închide

ERATĂ CU PRIVIRE LA DOCUMENTAȚIA CONCURSULUI „Tabăra incluzivă Help Autism”

ERATA