Apel de Idei ~ Concept Terca
- Apel de Idei ~ Concept Terca
- >
- Proiecte
- >
- Proiect nr. 74 – ZZ1515
Premiul I – Proiectul cu nr. 74 – ZZ1515
Autori principali: IOANA CHIFU, ONAR STĂNESCU
Prezentare generală:
„Proiectul propus spre amenajare reprezinta o locuinta unifamiliala, in curs de derulare, cu regim de inaltime P+M, situat in orasul Constanta, nu foarte departe de mare. Pe terenul actual, exista o casa veche, intr- stare avansata de degradare. Ne propunem consolidarea ei, si o extindere catre calcanul vecin, care sa gazduiasca o zona de zi generoasa, deschisa catre cele doua gradini ale casei. Ne-am concentrat atentia pe zona parterului, pe spatiile de zi, si dormitorul matrimonial. Cele doua zone comunica prin curtea secundara a casei, livingul, diningul si bucatariea deschizandu-se spre curtea pricipala.
,,Cel mai mare avantaj al unei case este faptul ca aceasta adaposte reveria, casa il protejeaza pe visator, ii permite sa viseze in liniste” (Bachelard 1971/ op. cit. p.6)
Putem visa si simti ca suntem afara, dar avem nevoie de geometria arhitecturala a unei camere pentru a gandi limpede.” (Juhani Pallasmaa – Privirea care atinge: arhitectura si simturile/ 2015 op. cit. p 77)
Caramida, cu greutatea, materialitatea si simtul ei haptic ne-a ghidat in intreaga amenajare, de la modularea obiectelor finisate cu caramida, la culoare, la tactilitatea spatiului, pana la gasirea atmosferei pe care o cautam.
Ne-am dorit calm, sa obinem un spatiu poetic si emotiv, un refugiu. Spatiul este dominat de obiecte sculpturale, care inspira o permanenta geologica, obiecte ce par ca fac parte din topografia casei, ca se contopesc cu peretii, pardoseala sau cu tavanul.
Continuitatea materialitatii, caracterul reductionist si senzatia de lipsa a barierelor, dau nastere unui spatiu meditativ, care te poarta intre tonuri calde, luminoase, si accente intunecate si profunde.
Toate obiectele care alcatuiesc spatiul interior, par zidite din caramida plina. Lumina si umbra sunt generoase cu suprafetele juxtapuse, orientate la diferite unghiuri. Se marcheaza astfel gradarea luminii din casa, suprafata devine bogata in informatii si te atinge.
Din punct de vedere tehnologic, avem doua tipologii de suprafete finisate cu caramida Agora Blanc Boudrilliard: segmente de pereti interiori si exteriori, pardoseli exterioare si o serie de tipologii de obiecte domestice – insula bucatarie cu scaune, blat de bucatarie, hota, canapea, masa de cafea, consola TV, semineu, etajera, par, baza dresing. Fiecare obiect este realizat din ,,cutii” de gips carton finisate cu caramida aparenta sau realizate partial cu caramida plina.”
Aprecierile Juriului:
„Proiectul câștigător nu a fost greu de stabilit, acesta detașându-se ferm de celelalte proiecte selectate. Proiectul este, din punct de vedere architectural, coerent, folosind cărămida abundent dar discret, variat și inventiv, mai ales în designul de obiect. Autorul propune o parte din mobilierul de bucătărie, masa din dining, cea de cafea, blatul din living, patul din dormitor, etc. din cărămidă, utilizarea unui singur material canalizând atenția către compoziția în sine, către volumetrie, dar nu în ultimul rând punând în evidență căldura, textura și de ce nu, poezia cărămizii.
Este un proiect bine conturat și echilibrat, ce răspunde cu o estetică rafinată cerințelor enunțate prin tema apelului. Explorarea diferitelor moduri de folosire a cărămizii — fie ca material de finisaj prin placarea suprafețelor sau a elementelor de mobilier, fie ca structură lăsată aparentă a unor obiecte de uz curent — creează un spațiu care inspiră siguranță și stabilitate, dar și apropiere și intimitate. Justa măsură a folosirii materialului este susținută de grija pentru detaliu și pentru mișcarea circulară a atenției între dimensiunile spațiului și posibilitatea mobilării lui cu obiecte dimensionate în funcție de modului cărămizii. Astfel, rezultatul obținut este valoros nu doar din perspectiva temei apelului, ci și ca exercițiu arhitectural complet și matur, care găsește calitatea din lumină și materializate, completând cu obiecte judicios alese și amplasate.”