Apel de Idei ~ Concept Terca

Proiect nr. 66 – FB2543

Autori principali: HOREA RACASAN, ALINA MAIER, ANDREI VLAS

 

Prezentare generală:

„Recenta situație epidemiologică a scos la suprafață o nevoie de adaptare, atât la nivel personal cât și profesional . Tranziția lucrului din spatii special destinate spre locuință a reprezentat o provocare pentru foarte multe persoane, dar așa cum reiese din ultimele studii realizate în contextul creșterii numărului de persoane imunizate și o întoarcere lenta, dar sigura, spre o normalitate, persoanele nevoite să se adapteze la lucrul de acasă au descoperit că ar prefera să continue să lucreze, unde este posibil, tot de acasă. Acest fapt va duce la unele schimbări atât la modul în care sunt organizate spatiile de lucru, dar și spatiile de locuit în viitorul post-pandemic.

Din acest motiv conceptul propus vine ca un răspuns la aceste schimbări și este o încercare de a îmbina în mod armonios nevoia de locuire cu cea profesioanală. Spațiul ales este un apartament cu o suprafață de 52 mp, și face parte dintr-o tipologie destul de des întâlnită pe teritoriul țării, și anume a apartamentelor care se găsesc în clădiri cu caracter istoric, cu suprafață redusă, dar cu înălțime mare, independente sau care făceau parte dintr-un spațiu mai amplu. În acest caz înălțimea libera a apartamentului propus se apropie de 5 m, fapt care scoate la iveala un potențial spațial nefolosit.

Destinația apartamentului propusă este locuința/atelierul/studio-ul unei persoane din domeniul design-ului vestimentar. Soluția propusă din punct de vedere spațial presupune introducerea unei platforme intermediare, pentru a extinde suprafața utilă și pentru a permite dezvoltarea apartamentului pe verticală. Inițial, apartamentul a fost compus dintr-o sufragerie/zonă de dormit, bucătărie, hol și o baie. După modificări, spațiul rezultat este compus din living, bucătărie, baie, hol, iar la etaj se găsesc zona de lucru, dormitorul și dressingul.

Din punct de vedere estetic, spațiul reține caracterul aerisit specific acestei tipologii de apartament, iar atmosfera propusă este una caldă, în ciuda caracterului ușor industrial.
Propunerea dorește să îmbine diferite materiale, texturi și culori, cum ar fi betonul, metalul, materialele textile și nu în ultimul rând cărămida aparentă, care contribuie atât din punct de
vedere estetic cât și funcțional la atmosfera generală a apartamentului, fiind un element central. Modelul cărămizii ales este Pagus Bruin Zwart din care se propune un model de țesătură care reproduce un model textil, iar în anumite spații cărămida se transformă în spații de expunere, bibliotecă și depozitare pentru spațiul de lucru, fiind o îmbinare dintre estetic și util.”
 

 

Q&A Runda 2
Închide

ERATĂ CU PRIVIRE LA DOCUMENTAȚIA CONCURSULUI „Tabăra incluzivă Help Autism”

ERATA