Apel de Idei ~ Concept Terca

Proiect nr. 61 – PT1010

Autori principali: ANDREEA ONUȚĂ, ALINA VÎLCU

 

Prezentare generală:

„Proiectul nostru propune o amenajare pentru o casă cu parter și un etaj, pentru o familie cu un copil. Proiectul se află în etapa de implementare. Amenajarea locuinței caută o convenție emoțională pentru a crea un spațiu care să se identifice cu sentimentul de acasă, o stare interioară personală și intimă. Pentru a ajunge la acest rezultat, pe lângă partea funcțională, pragmatică și ergonomică, am introdus materiale și culori care dialoghează împreună și rezonează cu ideea de amenajare caldă, legată de elemente naturale. Teritoriul vizual dorește să dezvăluie personalitatea membrilor familiei și a relațiilor speciale dintre ei.

Spațiul casei este unul generos, format din zona de zi de la parter (living, dining, bucătărie, birou, grup sanitar și zone de depozitare) și zona de noapte (3 dormitoare, 3 băi, o terasă). Încăperile sunt destul de luminoase și ample. Relația cu exteriorul nu este una activă, excepție fac terasele de la living și dormitor matrimonial. Terasa de la dormitorul matrimonial este tratată ca un loc special, ascuns de restul casei, o oază de liniște amplificată de folosirea materialelor naturale de tip cărămidă model Arces Candy Rood (din gama Terca), lemn și ratan. Cărămida este prezentă în 2 planuri (vertical și orizontal), având rolul de a crea sentimentul de cuib. Acesta este accentuat și de peretele care filtrează lumina și oferă intimitate.

Pentru atingerea conceptului, arhitecții au apelat la materiale naturale, în formă pură (lemn, ratan, in, cărămidă, placări ceramice, piatră naturală), împletite cu nuanțe de culori calde și neutre (alb, bej, crem, grej, gri cald). Acestea sunt puse în evidență prin principiul contrastului, prin accente locale de materiale reci: metal, sticlă, microciment. Unul dintre cele mai speciale materiale, care reflectă cel mai bine sentimentul de căldură prin estetică, culoare, textură și tipuri de zidării, este cărămida aparentă. Aceasta este folosită în amenajarea prezentată, în spațiile importante pentru a le da personalitate. În living, întreg conceptul amenajării se bazează pe o abordarea contemporană, eclectică datorită multitudinii de materiale folosite. Cărămida este finisajul care oferă materialitate, îmbracă vizual încăperea și oferă trăiri tactile prin textură. S-a ales o cărămidă Agora Blanc Brouillard, dispusă într-o zidărie nu foarte des folosită pentru a da amplitudine spațială. Al doilea spațiu în care cărămida joacă un rol estetic important este dormitorul matrimonial. Amenajarea cuprinde un perete accent de cărămidă aparentă, Agora Gris Argente, pus în evidență de 2 elemente: unul arhitectural – arcada și prin lumină – aplicele care accentuează citirea texturii de cărămidă. Greutatea acestui perete, dată de culoare și materialitate, este balansată de obiectele de mobilier cu forme clare și simple. Cărămida din baia matrimonială oferă profunzime și verticalitate spațiului, datorită dispunerii pe vertical a zidăriei Agora Super Wit.

Astfel, amenajarea caută să reflecte sentimentul de căldură regăsit doar acasă. Spațiul este îmbogățit prin multitudinea de texturi folosite, armonizate prin obiecte de mobilier cu linii clare și simple. Cărămida este simbolul acestui proiect datorită diversității de texturi, culori și compunere a zidăriei, fiecare asociere având propria personalitate. Toate contribuie la compunerea unei imagini vizuale care transcende în viața și trăirile beneficiarilor spațiului într-un mod pozitiv.”

 

 

Q&A Runda 2
Închide

ERATĂ CU PRIVIRE LA DOCUMENTAȚIA CONCURSULUI „Tabăra incluzivă Help Autism”

ERATA