Apel de Idei ~ Concept Terca

Premiul III – Proiectului cu nr. 54 – AC1113

Autori principali: DAAC STUDIO si CRISTINA ENUTA STUDIO
Co-autori: ALEXANDRA COSMA, CRISTINA AURORA BUDAN, ZOTA ANDA, OTELEA IONUT BOGDAN

 

Prezentare generală:

„Casa este croită pornind de la dorința de a privi de jur împrejur, dinspre miezul protector al casei, către deschiderea umbroasă a livezii în mijlocul căreia își găsește loc. Ea se așează într-o tramă regulată care dă primul nivel de ordonare a spațiilor și structurii. Peste aceasta se suprapune un al doilea gest ordonator, un perete structural central care, asemenea unei cortine, se pliază pentru a separa diferite spații. El deopotrivă separă și adună împrejurul lui locurile casei. Miezul opac va găzdui spațiile subordonate, servante, iar la exteriorul peretelui se așează camerele principale, cu deschidere largă către livadă.

La intersecția brațelor nucleului, centrul este punctat de scara elicoidală care conduce către spațiul liber și flexibil al mansardei. Un luminator central face ca încăperea sa fie inundată de lumină. Aceasta se face simțită prin golul scării și în holul parterului, accentuând o legatură în plan vertical cu exteriorul.
Intrarea plasată pe diagonală și schimbările de unghi îmbogătesc spațiul și il amplifică perceptiv. Zonele de curbură în nucleu conduc către spațiile servante, iar în încăperile majore punctează locuri protejate.

Peretele central al casei este cel care primește pe ambele fețe o unică textură de cărămidă pentru a-i accentua unitatea, stabilitatea și tectonica. Toate încăperile casei sunt împresurate de zid pe două sau trei laturi, cărămida fiind cea care setează atmosfera în toate aceste spații. Culoarea cărămizii amplifică percepția solidității zidului, dar conferă și sentimentul de găzduire, interioritate și protecție în preajma lui, echilibrând deschiderea mare a fațadei.

Așezarea cărămizii pe verticală dă zveltețe, arată onest separarea între structură și finisaj și lasă posibilitatea „plierii” suprafeței în anumite locuri (precum în zonele concave) pentru un aer mai lejer, un aspect de fald al „cortinei”. Fășii orizontale sunt intercalate pentru a nuanța diferite zone ale încăperilor, gest corelat și cu așezarea mobilierului. Pe alocuri, unde structura se întrerupe, țesătura traforată a cărămizilor interpune un filtru transparent între spații învecinate sau între înăuntru și afară.
Materialele secundare utilizate, precum lemnul și piatra, ne ajută să descoperim caramida într-o ipostază mai putin uzuală. Lemnul de nuc încălzește vizual casa și îi conferă un aer nobil. La fel și piatra, care prin nuanța luminoasă creează un contrast benefic cu celelalte materiale. Pusă în acest context, cărămida, cu porozitatea și tactilitatea ei, întregește ansamblul și capată eleganță.”

 

Aprecierile Juriului:

„Proiectul de pe locul III are planul parterului bine definit, însă circulațiile determină într-un mod atipic geometria spațiilor importante de locuit și nu au niciun ecou în planul etajului. Și aici avem o abundență de obiecte cu „personalitate” care parazitează claritatea pe care proiectul o caută, diluând în același timp prezența suprafețelor parietale din cărămidă.

Demarcarea spațiilor interioare prin prezența dominantă a pereților curbi cu o textură puternică răspunde elocvent temei apelului de idei. Compoziția este bine temperată și paleta cromatică este armonioasă, iar prezentarea este clară și explicită; din păcate există o nepotrivire între culoarea închisă a pereților placați cu cărămidă și cea a lemnului din care este alcătuit plafonul și o parte din mobilier. Juriul a apreciat calitățile arhitecturale ale proiectului propus și modul de implementare al finisajelor, precum și calitatea locuirii sugerate.”

 

 

ERATĂ CU PRIVIRE LA DOCUMENTAȚIA CONCURSULUI „Tabăra incluzivă Help Autism”