Casa bioclimatică ALUMIL și workshop nZEB

Proiect nr. 51 – SV1404

Autor: Stoian Vlad Florin
Co-Autor: Tarcatu Veronica




Prezentare generală:

„Conceptul proiectului propus a pornit bineinteles de la orientarea terenului. Volumetria constructiei este una simpla, compusa din doua register orizontale, discreta si neutra. Constructia
a fost dispusa cu partea alungita spre sud, pentru a capta cat mai multa caldura si energie solara. Pozitionarea pe teren a fost astfel gandita incat, partea dinspre apa (sud) sa beneficieze de cat mai mult spatiu si iluminare. Zona de zi, impreuna cu spatiile tehnice este situata la parter, iar zona de noapte la etaj. Expresia fatadei de nord este una aproape complet opaca, pentru a proteja constructia de intemperii, zgomot, praf si de a creea intimidate, fiind aproape de strada.

Caracterul aparte al fatadei este caracterizat de jocul volumetric si de cel al finisajelor. Spatiile ce nu depind de insorire au fost folosite drept spatii tampon, si au fost pozitionate catre aceasta zona. Accesul in cladire este si el opac, vestibulul constructiei avand rol de tampon termic. Singurele ferestre de pe fatada de nord sunt folosite pentru ventilarea naturala tip incrucisat pe directia nord-sud, prin intermediul golului de peste zona de dining.

Spre sud, fatada constructiei se deschide catre natura, catre peisaj avand vitraje generoase atat in zona de living cat si in zona de dormitoare. Etajul constructiei depaseste planul fatadei pe partea sudica pentru a proteja zona de zi de incalzirea excesiva din timpul verii. Acoperisul este prevazut pe aceasta fatada cu panouri solare, iar invelitoarea de culoare alba evita supraincalzirea etajului.

Finisajele folosite sunt din elemente naturale. Pentru parter a fost propusa o fatada ventilata cu riflaje de lemn pentru a aseza volumul, piatra in zona vestibului pentru a marca accesul iar etajul a fost tratat intr-o culoare simpla alba pentru a nu interveni in perceptia volumetrica. Structura constructiei este din placi de CLT, element constructiv sustenabil ce lucreaza ca o
coaja.

Instalatiile folosite sunt cu recuperare de caldura, iar spatiul termic este prevazut cu un recuperator al apelor pluviale, folosite in udarea curtii exterioare. Tamplariile folosite in proiect sunt cu bariera termica, permeabilitate la apa si atenuare fonica (Alumil- Sistem glisant Smartia M630 PHOS-usi glisante parter, Alumil Supreme SD77- usa de acces, Alumil- Supreme S91(certificare pasiva)- ferestre etaj).”